Sidor

torsdag 4 juli 2013

Rödbetspaj

Igår provade jag ett nytt recept från en ny kokbok, en rödbetspaj med ovanligt god och mättande pajdeg.

Kokboken kom i fredags och innehåller många spännande recept med vackra bilder; Maten är min medicin: Ayurveda i ditt kök. Den har också en omfattande del med förklaring till vilken mat som passar vilken kroppstyp men, nja, det ides jag inte studera närmare utan skummade igenom och dök in i receptdelen.

Första receptet att provas är alltså Rödbetspaj. Allt fanns inte hemma så det blev lite modifieringar...

Pajdeg:
2 1/2 dl råris (hade inget råris så jag blandade fullkornsris med thairis, blev gott)
2 ägg
1 tsk salt
1/2 tsk peppar

Koka riset enligt anvisningen på förpackningen och låt svalna (eller skölj det under kallvatten, går fortare). Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla ingredienser och häll i valfri form. Förgrädda pajskalet i 15 minuter. Efter 10 minuter i ugnen har degen stelnat något och du kan då trycka upp pajdegen lite lätt mot kanterna med hjälp av en sked.

Fyllning:
2 morötter (även där var det tomt i skåpen hemma så det fick bli palsternacka istället)
2 rödbetor (tog fler, är gott!)
1/2 msk färsk ingefära
rapsolja
salt och peppar

Skala och grovriv grönsakerna. Stek alltsammans i några minuter i rapsolja tills grönsakerna mjuknar. Smaka av med salt och peppar. Häll i det förgräddade pajskalet.

Äggstanning:
2 ägg
1 1/2 dl yoghurt 3% (nope, inte detta heller men funkade bra med grekisk yoghurt 10%)
1 msk hackad färsk basilika (tog mer, gillar basilika)
2 tsk tomatpure
salt och peppar
7 svarta oliver (äh, oliver kan vara gott så strössla efter behag)
50 g fetaost (nja, förpackningen var på 200g så det fick det bli)

Rör ihop ägg, yoghurt, baskilika, tomatpure, salt och peppar. Häll över pajfyllningen. Toppa med oliver och fetaost. Grädda i cirka 25 minuter. Servera gärna med lite yoghurt och god sallad.

Blev supergott och min bild nedan gör inte pajen rättvisa. Var superb med ris i pajskalet, ska prova det med flera fyllningar framöver. Mums!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar